Vilken inre dialog har Du med Dig själv?

0

Vi har alla en inre dialog som snurrar i huvudet som vi är mer eller mindre omedveten om precis som vi är med de flesta vanor som går på autopilot. Hur låter Din inre dialog? Är den positiv och full av självförtroende? Eller är den mer negativ och brist på självförtroende? Din inre dialog är Din biljett till framgång eller misslyckande. Vilket resultat vill Du ha?

Det finns gott om människor som har en inre dialog som är väldigt negativ. Dessa människor förväntar sig misslyckanden, motgångar och svek. När det så händer så blir det bara en bekräftelse på att de hade rätt. När något bra någon gång kommer deras väg, så lägger de ofta inte särskilt stor vikt vid det eftersom de är så upptagna med att fokusera på det negativa. Så här kan det låta:

“Ja visst är jag glad över detta och tacksam, men det förändrar ju ändå ingenting.”

“Jätteskoj, men det löser ju ändå inte mina andra problem.

” Oj, vad kul att det äntligen händer något bra i mitt liv med tanke på all skit som bara ramlar över mig hela tiden, hur ska jag orka egentligen?”

“Jag är tacksam att det för en gångs skull händer något bra, men hade jag inte kunnat få xxx istället så det hade gjort någon skillnad?”

Eller så händer något bra och dessa människor blir glada som lärkor i några timmar eller ett par dagar för att sedan lägga tillbaka fokus på det negativa.

Den goda nyheten är att vår inre dialog, vårt sätt att betrakta tillvaron på, är en inlärd vana som går att förändra!
Det första steget är att bli medveten om hur vår dialog låter.

Om Du ser någon som är märkligt klädd på stan, hur låter Din dialog då? Låter den så här: “Men Gud, vad har människan på sig egentligen?” Eller låter den så här: “Men Gud, så roligt att se någon som vågar sticka ut och klä sig annorlunda!”

bitterness

Att bestämma sig för att bli medveten om hur Din dialog låter är det första steget och steg två är att välja en positiv dialog. Du kommer att få påminna Dig själv många gånger den första tiden, precis som med vilken vana som helst som ska förändras, men det går förvånansvärt snabbt att komma in i de nya tankebanorna. För varje ny dialog/tanke så smittar det också snabbt vad gäller samtal och handlingar! Innan Du vet ordet av är Du en av de lyckliga människor som har en positiv inre dialog som inte fäster någon större vikt vid eventuella negativa yttre händelser.

Reaktionen blir då omvänd mot tidigare exempel och det kan då låta så här:

“Ja visst blir jag besviken över detta men det förändrar ju ändå inte det faktum att jag har ett bra liv.”

“Jättesynd, men det påverkar mig ändå inte nämnvärt.”

“Oj, vad synd att det blev så här, men jag är ju så lyckligt lottad som har det så bra så det kommer ändå att gå hur fint som helst.”

“Jag blev ledsen över det här, men vilken tur att det det inte var värre!”

Och om något negativt händer så är Du kanske ledsen och besviken en stund men gräver inte ner Dig utan kommer snart att studsa tillbaka till Din vana att se livet från den ljusa sidan! 🙂

glad på sommarang

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke