Gör vad som krävs

0

Det är inte det lättaste att klara att vända en strid ström av motgångar till framgångar. Fråga en person som befinner sig i en tillvaro av ständig oro, rädsla, ovisshet, och uppgivenhet hur mycket kraft och energi den människan känner att hon har? I svåra stunder blir vi dränerade på energi och orkar inte uppbåda kraft till att tänka positivt, visa ett glatt leende eller kavla upp ärmarna och känna hoppfullhet och inspiration.

Det råd jag nu ska ge för någon som befinner sig i detta svarta hål kan verka precis tvärt emot vad vi lärt oss vi ska göra för att attrahera det goda i livet! När man befinner sig under isen så är det oerhört svårt att som på beställning börja tänka positivt. Det kan vara svårt att känna tacksamhet när tillvaron är en mardröm. Vad jag då själv har gjort är att tänka tvärtom! Det vill säga, jag använder min fantasi till att sätta mig in i andras mindre lyckligt lottade människors situation. Det finns nämligen nästan alltid någon som har det värre.

Tänk t ex på mannen eller kvinnan som sitter och tigger på gatan. Som säger “Hej”, och sträcker fram handen eller muggen utan att bevärdigas med en blick av dem som passerar. Som sitter där hela dagarna, varje dag i kyla, snö, regn och blåst. Vad har denna människa för historia, drömmar och förhoppningar?
Eller tänk på den människa som just nu har fått ett dödsbud, en Make/Maka, Förälder eller kanske ett barn. Den bottenlösa smärtan och sorgen som den människan nu måste möta.

Det låter kanske fruktansvärt att föreställa sig sådana här situationer men det skapar en fantastisk känsla av ödmjukhet och tacksamhet. Och det gör att vi kan få en distans till vår egen svårighet och känna att den kanske inte är så svart ändå. Tänk till exempel hur du känner dig då du sett en bra film som berör på något sätt. Själv ser jag helst så kallade “feelgood filmer”, eftersom jag älskar känslan det ger efteråt. Men om man ser ett gripande drama med ett sorgligt slut så känner jag ofta efter filmen en sådan oerhörd tacksamhet för det liv jag har, även om det har varit mycket svårt i bland.

Efter en separation där jag mådde väldigt dåligt så glömmer jag aldrig när min son tyckte vi skulle se filmen “Yes Man” med Jim Carrey i huvudrollen. Det är en komedi som handlar om en deprimerad och negativ man som av en slump hamnar på ett självhjälpsmöte och där får i uppdrag att säga “Ja” till precis allt som kommer hans väg. Filmen är rolig och inspirerande och får en att börja leka med tanken om vad som skulle hända om man var tvungen att säga “Ja” till allt under en period? Efter den filmen tyckte jag inte lika synd om mig själv och kände mig glad och positiv för första gången på länge.

Vad jag alltså menar är, gör vad som krävs för att kunna känna tacksamhet över det du har, oavsett hur litet det än är. Gör vad som krävs för att må bra. Tanken skapar känslan. Välj tankar som gör att du mår bra – då kommer snart motgångar att bytas mot framgångar!

freedom

“Bättre att tappa räkningen när du räknar upp allt du är tacksam för än att

förlora allt det som är positivt medan du räknar upp dina bekymmer.”
MALTBIE D. BABCOCK 1858-1901, Författare och Präst.

attraheramera.se

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke